MBTI test (Myers-Briggs Type Indicator)

Wat is de MBTI test(Myers-Briggs Type Indicator)?

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) kan worden gezien als een persoonlijkheidstest die veel gebruikt wordt door mensen die meer inzicht willen krijgen in hun eigen persoonlijkheid. Deze test helpt je wanneer je bezig bent met zelfontwikkeling of wanneer je meer grip wilt krijgen op verschillende persoonlijkheden in het algemeen. De MBTI werd in 1940 ontwikkeld door Katharine Cook Briggs en haar dochter Isabel Briggs Myers. Moeder en dochter baseerden deze test op de theorieën van de bekende psycholoog Carl Jung. In de test worden zestien persoonlijkheidstypes onderscheiden, gebaseerd op vier dimensies van persoonlijkheid.

De vier dimensies van de MBTI

Bij de MBTI worden vier verschillende dimensies onderscheiden. We sommen ze hieronder voor je op:

  1. Extraversie (E) versus Introversie (I): Deze dimensie draait om de vraag waar iemand zijn of haar energie vandaan haalt. Een extravert persoon laadt op door sociale interactie, terwijl een introvert persoon meer energie krijgt van tijd alleen.
  2. Sensing (S) versus Intuition (N): Deze dimensie beschrijft hoe mensen informatie verwerken. Sensing-mensen zijn gericht op details en de huidige werkelijkheid, terwijl Intuitive-mensen meer bezig zijn met mogelijkheden, abstracte ideeën en het waarnemen van patronen.
  3. Thinking (T) versus Feeling (F): Dit gaat over hoe iemand beslissingen neemt. Thinkers zijn objectief en baseren zich op feiten en logica. Feelers daarentegen nemen beslissingen meer op basis van persoonlijke waarden en emoties, en houden rekening met de impact op anderen.
  4. Judging (J) versus Perceiving (P): Deze dimensie heeft te maken met hoe iemand omgaat met de buitenwereld. Judging-types voelen zich prettig bij planning, structuur en controle, terwijl Perceiving-types flexibeler zijn, openstaan voor veranderingen en meer spontaan zijn.

De zestien persoonlijkheidstypes

De vier dimensies die de basis vormen van de MBTI maken het mogelijk om zestien verschillende en unieke persoonlijkheidstypes te vormen. De persoonlijkheidstypes hebben ieder hun eigen sterktes, zwaktes en specifieke voorkeuren. Zo wordt bijvoorbeeld iemand die hoog scoort op de domeinen: Introversie, Intuition, Thinking en Judging aangemerkt als een strategische denker met een groot vermogen om planmatig te werk te gaan en logisch te redeneren. Hieronder zullen we alle specifieke persoonlijkheidstypes van de MBTI verder beschrijven en toelichten.

ISTJ (Logisticus). Het eerste persoonlijkheidstype dat we de revue laten passeren, staat bekend om zijn betrouwbaarheid, sterke organisatievermogen en praktische inslag. Tevens staan ze bekend om hun enorme inzet en de kwaliteiten om taken op effectieve wijze af te ronden. Verder staan ze bekend om hun hoge mate van discipline en het vermogen om op detailniveau te werken. Beslissingen worden door dit persoonlijkheidstype genomen op basis van logica en feiten. Structuur en stabiliteit staan eveneens hoog in het vaandel.

ISFJ (Verdediger). Dit tweede persoonlijkheidstype dat we behandelen, is de verdediger. Kenmerkend voor dit type is het zorgzame karakter, de loyaliteit en de toewijding waarmee ze dingen doen. Dit type zal je niet snel op de voorgrond zien, maar eerder in een onzichtbare rol op de achtergrond. Een rol waarbij ze andere mensen helpen, ondersteunen en verzorgen. De verdediger maakt beslissingen op basis van empathisch vermogen en details. Persoonlijke relaties staan bij dit type hoog in het vaandel.

INFJ (Adviseur). Deze persoonlijkheden hebben een sterke en diepgaande interesse als het gaat om het welzijn van anderen. Ze proberen vaak complexe emoties en drijfveren van anderen te doorgronden. Dit doen ze vanuit onafhankelijkheid en een sterke intuïtie, die hen helpt anderen te ondersteunen en sturing te geven. De adviseur is toekomstgericht en hunkert naar betekenis.

INTJ (Architect). De architect is alweer het vierde persoonlijkheidstype uit de MBTI. De architect laat zich het beste typeren als een strategische denker die onafhankelijk opereert en sterk gericht is op efficiëntie en logica. Ze hechten veel waarde aan kennis en intellectueel vermogen en voelen continu de noodzaak om systemen en concepten naar een hoger niveau te tillen. Eveneens zijn ze in staat om de grotere context te zien en om met oog op de toekomst zorgvuldige plannen te ontwikkelen.

ISTP (Virtuoos). De nummer vijf van dit overzicht is de virtuoos. Vrijheid, het nemen van logische beslissingen en spontaniteit zijn waarden waar de virtuoos zich goed in kan vinden. Met een hoge mate van zelfstandigheid en het vermogen om snel te kunnen schakelen in onbekende situaties, hebben ze een focus op het achterhalen hoe dingen werken. Ze worden enthousiast van het oplossen van praktische problemen en zijn bereid experimenten uit te voeren om tot de kern te komen.

ISFP (Avonturier). Creativiteit, gevoeligheid en het verlangen naar een grote mate van persoonlijke vrijheid zijn kenmerkend voor een ISFP. De avonturier is behulpzaam en heeft een sterke innerlijke compassie. Dit persoonlijkheidstype handelt altijd vanuit persoonlijke waarden en intuïtie, en ze hebben de neiging sterk in het moment te leven. Ze waarderen zintuiglijke ervaringen en kunnen soms gereserveerd overkomen op anderen. Ze staan open voor nieuwe ervaringen en maken geregeld een charmante indruk.

INFP (Bemiddelaar). Dit type persoonlijkheid zoekt betekenis in relaties, maar ook in het leven als geheel, en heeft sterk de behoefte om de wereld tot een mooiere plek te maken. De bemiddelaar heeft zijn of haar focus op persoonlijke groei. Ze benaderen de wereld met een open vizier en beschikken over veel creativiteit. Als je deze persoonlijkheid hebt, verkies je vaak harmonie boven conflictsituaties.

INTP (Denker). Het INTP-profiel, of de denker, is altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe inzichten en perspectieven. Dit type is onafhankelijk en heeft een natuurlijke drang om constant de wereld om zich heen te begrijpen. Ze zijn minder gericht op sociale interacties, maar hebben een verlangen naar het ontwikkelen en vormen van nieuwe ideeën. Grote uitdagingen doen het hart van de denker sneller kloppen. Ze hebben een sterk vermogen om innovatief te zijn.

ESTP (Ondernemer). De ondernemer heeft energie en leeft voor uitdagingen. Deze personen zijn in staat om snel beslissingen te nemen en kunnen snel denken. Ze halen veel energie uit sociale interacties en leven voornamelijk in het huidige moment. Ze hebben tevens een sterke voorkeur voor activiteiten met een praktische inslag.

ESFP (Entertainer). Met dit type persoonlijkheid in de buurt ben je verzekerd van leuke ervaringen en een prettige sfeer. Entertainers zijn bijzonder praktisch en houden rekening met de gemoedstoestand van anderen. Ze willen anderen een leuke tijd bezorgen en zijn vriendelijk in de omgang. Daarnaast kunnen ze goed improviseren en kunnen zichzelf goed uitdrukken, ook op een emotioneel niveau.

ENFP (Campagnevoerder). Het ENFP-persoonlijkheidsprofiel is gepassioneerd, creatief en beschikt over een enorme energie. Ze hebben een sterke intuïtie en zijn daardoor goed in staat om complexe emoties op zowel individueel als teamniveau te doorgronden. Ze kunnen anderen eenvoudig enthousiast krijgen voor de ideeën die ze hebben. De campagnevoerder is sociaal, maar heeft wel een sterke hunkering naar autonomie en vrijheid. Daarnaast jagen ze altijd hun hoogste idealen na.

ENTP (Debater). Dit profiel houdt van intellectuele uitdagingen en schroomt niet om het debat aan te gaan met andere mensen. Ze zijn tevens nieuwsgierig van aard en denken graag buiten de gebaande paden. De debater geniet van brainstormsessies en het bedenken van nieuwe oplossingen. Ze gaan discussies niet uit de weg en staan open voor nieuwe ideeën. Wel is iemand met het ENTP-profiel minder goed in het gestructureerd aanpakken van zaken.

ESTJ (Uitvoerder). Iemand met een ESTJ-persoonlijkheid wordt ook wel uitvoerder genoemd vanwege zijn sterke organisatievermogen, taakgerichtheid en efficiënte werkwijze. De uitvoerder leunt op feiten en logica als het gaat om het nemen van strategische beslissingen. Wanneer je een ESTJ-persoonlijkheid hebt, ben je altijd sterk gericht op het behalen van duidelijke resultaten.

ESFJ (Zorgdrager). Dit persoonlijkheidsprofiel wordt de zorgdrager genoemd. Ze staan bekend om hun warme en sociale karakter en zetten altijd het welzijn van anderen voorop. De ESFJ hecht veel waarde aan tradities en houdt van het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Beslissingen die worden genomen door de zorgdrager worden vaak bepaald door het gevoel dat heerst binnen de groep.

ENFJ (Protagonist). De protagonist is een inspirerend leider die in staat is om mensen op een charismatische en natuurlijke wijze te leiden. Ze zijn vaak erg communicatief en kunnen zich uitstekend inleven in andere mensen. De personen zijn gericht op anderen met als doel hen te helpen een groter potentieel te bereiken. Ze zijn uiterst effectief in sociale situaties en hebben een sterke behoefte om mensen te inspireren.

ENTJ (Commandant). De ENTJ wordt de commandant genoemd. De commandant is iemand die gemakkelijk het voortouw neemt in verschillende situaties. Ze zijn in staat om grote projecten te leiden en nemen vaak op efficiënte wijze beslissingen die bijdragen aan succes. Ze waarderen prestaties en zijn vaak bezig met het verbeteren van systemen om uiteindelijke doelen te realiseren. 

Gebruik MBTI en Criticasters
De MBTI is inmiddels een wijdverspreide en veelgebruikte test die erg populair is. Ondanks die populariteit zijn er echter ook kritische kanttekeningen bij deze test. De validiteit en betrouwbaarheid worden door sommige psychologen betwijfeld. Een veelgehoord kritiekpunt is dat de persoonlijkheid van mensen niet in vaste categorieën te vangen is. Toch kan de MBTI een nuttig instrument zijn voor teamontwikkeling, het verbeteren van de onderlinge communicatie tussen teamleden en voor zelfreflectie.

Conclusie:
De MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) is zeker de moeite waard om te doen. De resultaten kunnen interessante inzichten bieden in welk persoonlijkheidstype je hebt en in de persoonlijkheden van anderen. Dit is vooral nuttig als je bijvoorbeeld aan het begin staat van een nieuw project met veel andere teamleden. Toch moeten de resultaten van de MBTI niet als absolute waarheid worden gezien. Het idee dat persoonlijkheid niet volledig in modellen te vatten is, heeft zeker een kern van waarheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *